Bir İş Planı Nasıl yazılır?
Yeni bir iş kurmayı mı düşünüyorsunuz?
Yeni bir iş kurmayı mı düşünüyorsunuz? Harika. Peki, planınız ne? Yani iş planınız. Eğer bir iş planınız yoksa hala işin hayal aşamasında sayılırsınız.
![]() |
1. Firmanın başlangıcından bu yana kısa geçmişi. İşinizin başlangıcını ve nasıl bir fikirden yola çıktığınızı net olarak açıklayın.
2. Firma Hedefleri. Birkaç paragrafta, firmanızın kısa ve uzun vadeli hedeflerinden bahsedin. Ne kadar hızlı büyümeyi düşünüyorsunuz? Öncelikli hedef kitleniz?
3. Yönetim kadrosunun kısa özgeçmişleri. Yönetim ile ilgili içerik, yönetim kadrosunun isimlerini, kısa özgeçmişlerini ve yönetimde üstlenecekleri sorumlulukları içermelidir.
4. Gerçekleştirilmesi planlanan hizmet ve ürünler. Bu bölümde üzerinde en çok durulması gereken nokta, sunacağınız ürün veya hizmetin sektördeki diğer benzerlerinden ayırt edici noktalarını vurgulamanız olmalıdır.
5. Ürün ve servislerinizin Pazar payı. Atılacağınız sektörün, büyüklüğünü ve daha da büyüyeceği konusunda, kredi kuruluşlarını, çalışanları ve yatırımcıları ikna etmek için çalışmanız gerektiğini hatırlayın. Bu bölümde yer alacaklar için biraz araştırma yapmalısınız.
Yapmayı düşündüğünüz iş sadece bulunduğunuz bölgeye hitap edecekse, bu durumda hizmet ve ürünlerinizi ulaştırabileceğiniz noktaları tespit etmelisiniz. Eğer Web tabanlı bir iş düşünüyorsanız veya işinizi hem web tabanlı hem de bölgesel planlıyorsanız, bu durumda Pazar taleplerini ülkesel ve bölgesel bazda incelemelisiniz. Bu işi araştırma şirketlerinden binlerce dolar ödeyerek satın alabilirsiniz. Ancak Web üzerinden araştırma motorları vasıtasıyla elde edeceğiniz sonuçları inceleyerek de istediğinize yakın bilgiyi elde edebilirsiniz.
6. Pazarlama stratejisi. Faaliyete geçtiğinizi dünyaya nasıl duyuracaksınız? Kulaktan kulağa yayılmasını bekleyecek değilsiniz herhalde? Yazılı ve görsel medyada veya web üzerinde reklam yapacak mısınız? Firmanızın arama motorlarında yer almasını sağlamak için on-line pazarlama araçlarına başvuracak mısınız ? Ayrıca tüm bu pazarlama faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için ayıracağınız bütçeyi de eklemelisiniz.
7. 3 ila 5 yıllık mali durum göstergesi. Bu bölüm finansal tahminlerinizin bir özetini içermeli bu tahminleri hangi yöntemlerle elde ettiğinizi gösteren elektronik tablolar aracılığı ile desteklenmeli. Finansal tahminlerinizi yaptığınız döneme ait bilanço, gelir gider tabloları, ve nakit akış tahminlerine ihtiyacınız olacak. Bu bölümde yapacağınız özet, kredi kuruluşlarına, sizin yola çıkarken ne kadar krediye ihtiyaç duyacağınızı anlatacaktır. Bu bölümde gerçekleştireceğiniz tahminler işinizin başarılı olup olmayacağının bir göstergesi olacaktır. İyi bir finansal model oturtamayacağınızı düşünüyorsanız bir profesyonele başvurun. Harcayacağınız paraya değecektir.
8. Pazardan çıkış stratejisi. Tüm iyi iş planları pazardan çekilme kararı almanıza etken olacak benchmarkların neler olacağını da içerir. Strateji, parasal göstergeler, cirodaki büyüme, işinizin pazarda nasıl kabul gördüğü veya üst düzey yöneticilerin görüşlerine dayandırılmalıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder