Fareler ve Uzay Teknolojisi (Sait Saatçigil)
Fareler ve Uzay Teknolojisi (Sait Saatçigil)
Günümüz teknolojisi her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Bilgisayarlar, telefonlar, tabletler ve her gün gözümüzün önünde olan ekranlar bizi teknoloji ile iç içe bir hâle getiriyor. Son zamanlarda çok fazla orijinal fikir üretilmese de teknolojik gelişmeler ve mevcut ürünlerin yenilenmesi ve geliştirilmesi devam ediyor.
Son zamanlardaki en önemli haberlerden bir tanesi de Rusya’dan geldi. Rus federal uzay ajansı RKA, yaptığı açıklama ile Mars’a bir uzay aracı gönderme hazırlığında olduğunu duyurdu. Duyuruda Marsa gönderilecek gemi ile ilgili açıklamalar da yapıldı. Uzay mekiğinin yıldız savaşları filmlerindekine benzer olacağını ve pilot gibi hiçbir gereksinmeye ihtiyaç olmadan uçabileceği belirtildi. Gemi en son teknolojiye sahip olacağı ve teknolojinin alt yapısının da Yandex tarafından karşılanacağı belirtildi.
Boeing tipi bir uçak ile havalandırılacak olan gemi, atmosfere 2 km. Yükseklikte uçaktan ayrılacak sonrasında kendi yakıtıyla yolculuğuna başlayacak. Ruslar bu çalışma sırasında Yunanlı bir ekiple de ortaklıkta bulunacaklar.
Gün yüzüne çıkan evraklar bize şunu da gösterdi ki yolculuk sırasında uzun süre sonra ilk kez hayvan kullanılacak. Bir süredir RKA’da teste tabi tutulan 2 fare olan Svetli ve Gromni adındaki fareler bu gemide yerlerini alacaklar. Gemi tamamen uzaktan kontrol edilecek ve bir yanlışlık olmaz ve eğer gemi başarılı bir şekilde Mars’a ulaşmayı başarabilirse Mars’a giden ilk canlılar bu iki fare olacaktır. Bilim kurgu filmlerini aratmayan bu haberle birlikte biz de gelişmeleri takip ediyor olacağız.
Projenin maliyetinin toplamda 850 milyon dolar gibi bir rakama mal olması bekleniyor. Eğer bir kitap kurduysanız en sevdiğiniz yazarların sözleriyle yaşar eski kitapların kokularıyla mutlu olursunuz. İşte sıradan bir okurla bir kitap tutkununun birbirinden ayırmaya yarayan 20 yöntem…
Kitabın sayfalarından birini öylesine yırtıp uçak yapma fikri sizi deliye döndürüyorsa, Kendinizi sahafların arka fonunda duran eski kitapları koklarken buluyorsanız, "Kitap Fuarı" kelimeleri sizi çok heyecanlandırabiliyorsa. Okuduğunuz kitaplardan uyarlama filmlere gitmekten nefret ediyorsanız. Çünkü gördükleriniz çoğunlukla hayalini kurduğunuz kitapla örtüşmüyorsa, İkinci el satışlarda gözünüz sürekli kitapları arıyorsa, Başucunuzda duran "Okunacaklar Listesi"'nin devrilip uykunuzda sizi ezmesi endişesi varsa, Popüler sloganlarındansa klasik yazarların sözlerine daha hâkimseniz, Bir kitabı bitirdikten çok uzun süre sonra bile hâlâ karakterlerin etkisinden çıkamayıp onları düşünüyorsanız,
Kitaplarınıza etiket yapıştırıp kime ve nerede ödünç verdiğinizi sürekli takip ediyorsanız, kitabı geri alamazsanız kitabın aynı bir tane daha alıyorsanız, Kitap evleri sizin için en güzel mekanların arasında bulunuyorsa ve sık sık gidiyorsanız, Sevdiğiniz bir yazara tweet atıp o da size cevap verdiğinde ağzınız kulaklarınıza varıyorsa, Ve eğer onlar sizi Twitter'dan takibe başladıklarında aklınızı kaybedecek gibi oluyorsanız, En sevdiğiniz kitabın sizde birkaç farklı kopyası varsa ve çünkü çekici bir kitap kapağına dayanamadığınız için, Her çeşit kitabı -elektronik de olsa kağıt da olsa- seviyorsanız, Kitap ayracı kullanmayıp kaldığı sayfasının köşesini kıvıranlara tahammül edemiyorsanız, Sevdiğiniz karakterlerin hayatını en yakın arkadaşınızdan daha iyi biliyorsanız, Bu akşam televizyonda ne olduğuna dair en ufak bir fikriniz bile yoksa,
Tebrikler! Siz bir kitap kurdusunuz.
11 Ocak 2017
Yorumlar
Yorum Gönder